Bazalku pravou ctili již staří Římané, kteří z ní učinili kouzelnici lásky. Dokonce i egyptští faraoni ji uctívali a nechávali si do hrobek přidávat posvátné vonné oleje připravované z bazalky. Starověké národy ji považovali za královnu všech bylin s kouzelnou až zázračnou mocí. Bazalka pravá patří i dnes mezi nejznámější a nejužívanější bylinky.
Proč pěstovat bazalku doma?
- je oblíbená díky své vůni a příjemné chuti
- zklidňuje podrážděné nervy
- podporuje zdravé vylučování vody z organismu
- pomáhá udržovat normální funkce dýchacího systému
- příznivě působí na krevní oběh
- má příznivé účinky na trávicí trakt
- pomáhá při nespavosti
Jak vypěstovat bazalku ze semínka?
Bazalka se dá pěstovat na zahrádce, ale i v truhlících na oknech a balkoně či v bytě. Potřebuje dostatek tepla a světla. Předpěstování zahájíme v březnu či dubnu. Nádobí na semínka naplníme organickým kompostem, do něhož zamícháme trochu perlitu, ten nám zajistí provzdušňování a tím lepší růst bylinky. Semínka sázíme řídce a slabě je přitlačíme prsty. Dopřejeme jim pravidelné zavlažování. Zhruba za tři týdny najdeme vzrostlé rostlinky. Ty přesadíme do větších truhlíků, nebo koncem května přímo na zahradu.
Nač si dávat pozor při pěstování bazalky?
- musíme ji dostatečně zalévat, ale ne přelívat
- půda k vysázení musí mít dostatek vápníku, kyprosti a humusu
- bazalka nesnáší přízemní mrazíky a miluje sluneční místo
- nemá ráda chlad ani vítr a je velmi citlivá na mráz
Bazalková sklizeň
Mladé výhonky a listy používáme během celého růstu až do začátku kvetení. Nejsilnější aroma je před květem. Jakmile se začnou objevovat bílé květy, nastává čas sběru. V červnu si pořídíme první zásobu křehkých listů. Rostlinky seřízneme, ale nevytrhneme. V září nás čeká další úroda.
Bazalková olejová lázeň – Suroviny
- hrst čerstvých listů
- 1 l kvalitního olivového oleje
Postup a užití
- Čerstvou bazalku zalijeme olivovým olejem. Uzavřeme a uložíme na tmavé a chladné místo po dobu 14 dní
- Olej je možné použít do koupele, ale můžeme ho využít i v kuchyni. Výtečný je zejména do salátů s rajčaty a mozzarellou
Napsat komentář