Zařizování kuchyně je v dnešní době trošku věda. Existuje několik typů nejen mikrovlnek, dřezů a ledniček, ale také neopomenutelných varných desek. Málokdo se dnes přiklání ke klasickému plynu, a proto řeší, který typ varné desky je nejlepší – na kterém se nejlépe vaří, který se lépe udržuje…
Sklokeramická deska
Vraná deska sklokeramická s přídavkem neindukční je v mnoha hlediscích zastaralá. Jedním z hledisek, proč si mnoho lidí již nevybírá sklokeramické neindukční desky, je to, že je potřeba, aby byla celá spodní část hrnce v kontaktu s deskou. Případné škrábance, vybouleniny atp. ovlivní vaření.
Výhodou oproti svému předchůdci, ještě zastaralejší deskou s litinovými plotýnkami, je potom rychlejší zahřívání a rychlejší chladnutí plochy. Další výhodou je, že na ní lze vařit prakticky s jakýmkoliv nádobím – ať jde o sklo, nerez, teflon, jediné, co musí nádobí splňovat, je dobrá vodivá teplost a silnější dno.
Tip: Podívejte se na varné desky od výrobce Mora
Indukční provedení
Novější varné desky sklokeramické, avšak indukční patří dnes k těm nejprodávanějším. Ohřev je několikrát rychlejší, rychlost lze srovnat s plynovými kamny. Velkou výhodou je to, že se neohřívá plocha samotná, ohřívá se pouze nádobí, tím pádem není třeba se bát nechtěného sáhnutí na desku ihned po vaření. Výhodou je údržba desky, protože je takřka nemožné, aby se na desce cokoliv připeklo.
Samozřejmě zmíníme i negativa indukčních desek, a jedním z největších mínusů je potřeba speciálního nádobí. Všechno musí být z tzv. feromagnetického materiálu, což je ocel, která lze zmagnetizovat. Možná je mezi vaším nádobím některé vhodné pro vaření na indukci. To zjistíte tak, že na dno přichytíte magnet. Drží-li, je vhodný, v opačném případě s ním vařte pouze na plynu nebo sklokeramice bez indukce.
Napsat komentář