Okurková sezóna je tady! Ne – nemyslíme tím, že nemáme o čem psát, ale fakt, že právě vrcholí sezona sběru polních okurek. A protože jich bývá hodně, nejlepším způsobem, jak je uchránit před zkázou, je jejich naložení do sklenic. Jak nakládání okurek zvládnout i jako začátečník? A co k tomu bude všechno potřeba?

Nakládané okurky v sladkokyselém nálevu má v ledničce téměř každý z nás. Hodí se třeba k masu s bramborovou kaší, ale i k mnoha dalším pokrmům. (Kvůli vitamínu C se doporučují konzumovat třeba k čočce, protože se z ní do těla lépe vstřebají důležité živiny.)

Jenže, spousta lidí okurky kupuje již hotové z obchodu a vůbec je nenapadne, že domácí konzervace okurek může být jednoduchá a cenově velmi příznivá. Za nízké náklady si navíc snadno připravíte i několik sklenic, které už jen budou čekat v temnu a chladu na to, až přijde na jejich otevření řada.

Přečtěte si: Tipy pro pěstování bazalky

Jaké tipy na domácí nakládačky byste měli znát? A jaké druhy nálevu na okurky můžete vyzkoušet?

Největší chyby při nakládání okurek

chyby při nakládání okurek

Aby se domácí nakládání okurek povedlo, je potřeba vědět, jakých chyb se v ideálním případě vyvarovat.

Naprostým základem, o kterém snad nemusíme příliš přemýšlet, jsou čisté ruce, čisté okurky a čisté nástroje s pracovním prostředím. Pokud nechcete, aby byly naložené okurky hazardem pro vaše zdraví, důsledné dodržování čistoty je otázkou života a smrti.

Také se snažte vyvarovat toho, aby se do sklenice dostaly poškozené nebo viditelně nekvalitní okurky. Proto vyhoďte všechny viditelně poškozené, oťukané a nahnilé kusy. Nemá význam je okrajovat, protože například plíseň se může stále skrývat uvnitř. Následně tedy může velice snadno znehodnotit celou várku.

Dalším častým přešlapem je i absence sterilizace víček. Jakmile tedy budete připravovat sklenice, víčka k nim přidejte zcela automaticky.

Dále také dávejte pozor na:

  • Dokonalé utěsnění víček
  • Opakované používání jedné lžíce (protože jakmile ji někam odložíte, už nebude čistá, což zvyšuje riziko rychlejšího kažení další várky – proto se doporučuje lžíci buď průběžně mýt, nebo používat zcela nový nástroj)
  • Nedostatečné naplnění sklenic (vše by mělo být ponořeno v nálevu)
  • Dostatečnou teplotu při zavařování (měla by dosahovat alespoň 80°C)

Jak sklízet okurky?

jak sklízet okurky

Za předpokladu, že si okurky pro nakládání pěstujete sami a nechcete je kupovat v obchodě, počkejte, dokud okurka nebude mít alespoň 5-15 cm. To znamená, že trhat by se měly zhruba jednou za dva až tři dny. 

Nálev pro nakládání okurek

Nálev znojemských okurek

Budete potřebovat: ¼ l octa, ¾ l vody, 7 dkg cukru, 3 dkg soli, 3 kuličky celého pepře, 3 kuličky nového koření, lžičku hořčičného semínka, 2 bobkové listy, mrkev a křen (nakrájené), nakrájenou cibuli, kopr

Dejte do většího hrnce vodu a přidejte do ní cukr a sůl. Následně vše přiveďte k varu. Právě v té chvíli přidejte do vody ocet, pepř, nové koření, hořčičné semínko a bobkový list. Po pěti minutách začněte skládat okurky do čistých sklenic spolu s kolečky nakrájené mrkve, křenu, cibule a kopru. Vychladlý nálev nalijte do sklenic až po okraj a okurky sterilizujte alespoň na 75°C po dobu 20 minut.

nálev na nakládačky recept

Deko nálev na okurky

Budete potřebovat: Ocet, vodu, cukr, přípravek Deko

1,75 l vody smíchejte s 0,5 l 8% octa. Dále do nálevu přidejte cca 100 g cukru a obsah sáčku kořenícího přípravku Deko. Tento nálev nechte na 5 minut provařit a následně jej můžete nalít do připravených sklenic. Sterilizace by měla trvat alespoň 20 minut a měla by být při ní dosažena teplota alespoň 80°C.

Přečtěte si: Tipy pro sázení česneku

Pikantní nálev do okurek

Budete potřebovat: 3 cibule, 1,5 lžíce soli, 300 ml octa, 200 g cukru krystal, ½ lžičky mletého pepře, ½ lžičky kari, ½ lžičky mletého chilli koření

Okurky smíchejte s nakrájenou cibulí a vše zasypejte solí. Počkejte zhruba 2-3 hodiny, aby se ze zeleniny dostala přebytečná voda. Vodu pak vylijte a zeleninu dodatečně vyždímejte. Mezi tím si připravte nálev z vody, octa, cukru, pepře, kari a chilli koření. Jakmile budou sklenice naplněné, sterilizujte je alespoň 20 minut na 80°C.

Jaký je váš oblíbený nálev na nakládačky?